2016-11-16 12:12Nyheter

SCANDBIO är med och sponsrar Världscupen på skidor i Ulricehamn 20-21 januari 2017

null

Arrangören av tävlingen är Ulricehamn Ski Event AB som räknar med att locka upp mot 20 000 personer per dag till världscuptävlingarna samt att upp till 150 miljoner tv-tittare kommer ha möjlighet att följa tävlingsdagarna.

”När vi fick möjligheten att ansöka om att arrangera en världscuptävling på Skidor var det två stycken frågor vi fokuserade extra mycket på, säger snöansvarige Peter Svenningsson. Den ena frågan var hur säkrar vi snö till tävlingen och den andra frågan var hur skapar vi en publikfest i världsklass?”

När det gäller snöfrågan började arbetet tillsammans med Ulricehamn Ski Center för att spara undan den överblivna snön från vintern 2016 och lagra den till nästa vinter. En beprövad och lyckosam metod är att täcka snö med spån och på så sätt isolera snöhögen och säkra upp den till tävlingen. Skidorten Östersund hade gjort det i ca 7-8 år med gott resultat, men ingen hade testat denna metod i södra delarna av Sverige förut.

Ski Event tog kontakt med Scandbio som genast engagerade sig i frågan och levererade 4 000 m3 sågspån för att täcka den 13 500 m3 stora snöhögen. Ett 60 cm tjockt lager spån lades ut med hjälp av grävmaskin, hjullastare och pistmaskin. Samarbetet mellan maskiner, lastbilar och Scandbio gick riktigt bra och på 5 dagar var snöhögen täckt.

1:a nov hade snöhögen vid mätning sjunkit till 8 500 m3 och Ski Event räknar med att vi har 8 000 m3 kvar vid årsskiftet. Ski Event har kontrollerat högen hela året via avancerad mätmetoder och inga specifika underhållsåtgärder har behövts. Den lagrade snön räcker till drygt 2 km skidspår. Detta är en reservsnö om vi inte hinner tillverka tillräcklig mängd snö till tävlingsbanan som kommer bli 5 km.

Sågspånet som levererades av Scandbio kommer återanvändas kommande år av Ski Event för snölagring till framtida skidevent.


Om SCANDBIO AB

Scandbio AB är idag aktivt inom fasta förädlade trädbränslen, huvudsakligen pellets, som vi producerar och säljer till en bred kundbas i form av internationella kraftvärmeproducenter, tillverkande industri, kommuner och landsting likväl som enskilda privatpersoner. Vi har även intäktströmmar inom färdig värme samt djurhållningsprodukter. Den gemensamma nämnaren är träråvaran. Bolaget är tätt kopplat till både skogsindustrin och energibranschen.

Kontaktpersoner

Daniel Andoff
CEO
Daniel Andoff
Tone Johnsen
CMO
Tone Johnsen